Aynı Araçta Trafik Kazası Yaşayanların Tazminat Süreçleri

Aynı Araçta Trafik Kazası Yaşayanların Tazminat Süreçleri

Trafik kazaları hayatımızın bir parçası. Araçların artması insanların arabalara olan ilgisi bununla birlikte gelişen teknoloji ve bizlerin sürüş kurallarını bazen es geçip aşırılık yapmamız sonrası ortaya çıkan kazaları her gün duymaktayız. Kazalarda en fazla dikkat çeken kusurlar ise şöyledir.

  1. Hız
  2. Alkol
  3. Kırmızı ışıkta geçme
  4. Kavşaklarda hız düşürmeme
  5. Hatalı sollama
  6. Uykusuzluk

Bu yukarıda belirttiğimiz şeyler aslında kazaların temel nedenlerini oluşturmaktadır. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyük şehirleri baz alarak baktığımızda genelde kazalarda temel nedenler alkol, kırmızı ışık ihlali ve hatalı sollama gibi temel etkenlere dayalı daha çok kazanın yaşandığını görmekteyiz. Ülkemizde yaşanan kazalardan sonra maalesef henüz emekleyen sistemden ötürü vatandaşlar iki kez mağdur edilmektedirler. İlk olarak bakıldığında trafik sigortası veya kasko gibi şahıs ve aracını koruyan temel etkenler yapılmış olsa bile kaza sonrası bunların size sağladığı tazminatları hemen almanız pek mümkün olmayacaktır. Zira Türkiye’de maalesef işleyen sistem tamamen haklı olanın kazanması üzerine kurulduğundan hakkınızı talep ettiğinizde de kırk dereden su getirtecek işlemlere maruz kaldığınızdan tazminata kavuşmak öyle kolay olmamaktadır. Gelelim bugün bize bu yazıyı kaleme aldıran asıl konumuza. Aynı arabada yolcu iken kaza yaşadığınızda ve bu kaza özellikle tek taraflı ise araç sürücüsü zarar görür mü meselesine. Bu konu çok farklı yönlerden işlenmesi gereken bir durumdur. Zira insanların farklı bakış açılarından ötürü tazminatlarından vazgeçme durumları söz konusu olmaktadır. Bundan ötürü bu durumla karşılaşmama adına yapılması gereken konuyu iyice araştırıp sonradan karar vermek olmalıdır.

Bulunduğunuz Aracın Sürücüsü Hangi Hallerde Tam Kusurlu Olur

Öncelikle belirtmek isterim ki eğer kazada kasta yakın kusur yoksa aracın sürücüsüne her hangi bir sıkıntı olmaz. Araçta yolcu olanlar içinse değişen bir durum yoktur. Onlar her halükarda haklarını alabilirler. Önce kusur durumlarına bakalım sonrasında da sigorta üzerinden tazminat isterken bulunduğunuz aracın sürücüsü zarar görür mü o konuyu irdeleyelim.

  • Kasıt varsa: Kişi arabayı bilerek ve isteyerek bir yere başka bir araca çarptı ise.
  • Ehliyet: Kişi kullandığı aracı kullanma belgesine sahip değil ise.
  • Ehliyetine El Konulmuş ise: Daha önce her hangi bir sıkıntıdan ötürü ehliyetine devletin kolluk kuvvetlerince ehliyeti alınmış ise.
  • Alkol ve Uyuşturucu madde: Burada da kişi akli melekelerini vücudunu tam kontrol edemediğinden kasıtla kusurlu görülür.
  • Yolcu Taşıması Olmayan Araçlarda Seyahat: Burada da tek başına kullanılması gereken benzin tankerleri vb. diğer araçlarda bir yerden bir yere giderken arabaya yolcu almak kusur nedeni sayılır.

Eğer trafik kazasında bu durumlardan birini içeriyorsa burada aracın sürücüsünün sizlerin başına gelen olaylardan sorumlu olduğu aşikardır. Çünkü ilk maddedeki kasıtlı aracı kullanmak, ehliyetsizlik veya ehliyetin süreli olarak alınmış olması kolluk kuvvetlerince ya da alkol ve diğer maddeler son olarak ta seyahate uygun olmayan araçlarda yolculuk gibi durumlarda araç sürücüsü yada ruhsat sahibi sıkıntı yaşar.

Kazada Sürücü Tam Kusurlu İse Araç Sahibinden Zarar Bedeli İstenir Mi?

Yukarıdaki durumların dışında sürücü tam kusurlu ise yani birçok nedenden kaynaklı olabilir. Yolda seyir halinde iken arkadan bir araca çarpabilir. Anlık bir durumda direksiyon hakimiyetini kaybedip araç ve aracın içindeki kişilerin yaralanmasına neden olabilir. Işık ihlalleri, hız, kavşaklarda dikkatsizlik vb. birçok durumdan ötürü kazalar yaşanmış olabilir. Bu ve benzeri durumlarda sorumlu araç sürücüsü veya ruhsat sahibi olmazken ödemeler ilgili sigorta şirketlerince yapılmaktadır.

Arkadaşımın Aracında Kaza Yaptım Tazminat Alabilir Miyim?

Aslında bu soru şöyle sorulmalı arkadaşım kazada kusurlu bende araçtaydım tazminat için başvursam arkadaşıma zarar gelir mi? Bu herkesin kafasında soru işareti bıraktıran bir durumdur. Anlattığımız gibi eğer ehliyet veya alkol gibi etkenler kazada yoksa arkadaşınız bir sıkıntı yaşamaz. Zira sigorta sizin kazada maluliyetinizi tespitinizin ardından ödemenizi yapar ve her hangi bir şekilde arkadaş veya ruhsat sahibine bir yaptırım yapmaz.

Tanıdığın Aracında Yakınım Vefat Etti Tazminat Alabilir Miyiz?

Bu soruyu da açarak sorarsak tanıdık bir akrabamız veya dostumuzun aracında araç sürücüsünden veya ruhsat sahibinden kaynaklı bir kaza meydana geldi. Bu kazada yakınım vefat etti. Bizlerde vefat eden kişinin yakınları olarak tazminat talebinde bulunsak tanıdıklarımız zarar görür mü? Bu soruda da aynı mantık geçerlidir. Eğer kazada kasıt yani ehliyetsizlik ve alkol gibi durumlar söz konusu değilse sigorta ödeme noktasında aracın işleteni veya sürücüsüne bir zarar getirmez. Vefat edenin yakınları olarak ta sizlerde tazminatınızı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.

Sonuç olarak trafik kazalarında eğer sizin bulunduğunuz araç kusurlu ise ve bu kusur alkol ve ehliyet gibi temel nedenlerden dolayı değilse ister yaralanmalı trafik kazası tazminatı isterse de ölümlü kaza tazminatı olsun her iki tazminat içinde talepte bulunabilirsiniz. Bu taleplerin ardından da kazayı yapan kişi veya ruhsat sahibi sorun yaşamadan süreç tamamlanır.

Yakını veya tanıdığı uzak akrabası vs. gibi durumlarda trafik kazası yaşayanların kafalarına takılan genel sorular şunlardır.

  • Soru: Tazminat alsam sürücü arkadaşım zarar görür mü?
  • Cevap: Görmez kasıt yoksa.
  • Soru: Arkadaşım arkadan diğer araca çarptı yaralandım sigortadan tazminat istesek sürücü yada ruhsat sahibi sorun yaşar mı?
  • Cevap: Yaşamaz. Kazada alkol veya ehliyet gibi durumlarda sorun yok ise kasıtta yoksa kazada problem yoktur.
  • Soru: Tek taraflı kazada arabamız yoldan çıktı arkadaşımın hatası var (hafif hızlı) ama kasıt yok trafik sigortası alacağım tazminatı araç ruhsat sahibinden ister mi?
  • Cevap: İstemez. Zira kazada kasıt veya alkol gibi durumlar söz konusu değil.
  • Soru: Kazada akrabam vefa etti. Ancak sürücüde alkol vs. gibi durumlar yok tazminat talebinde bulunsak sigorta parayı sürücüden ister mi?
  • Cevap: Burada da vefat eden kişinin yakınları tazminat alabilir. Bu tazminatta sürücü kasıtlı kazaya karışmadı ise aynı zamanda alkol ve ehliyet durumlarında sorun yok ise burada da sigorta ödemeyi yapar ve ruhsat sahibi ile uğraşmaz.
  • Soru: Abimin kullandığı araba ile kaza geçirdik. Abim yağmurlu havada kavşağa girerken araba kaydı bende kazada yaralandım. Tazminat alsak abime zarar gelir mi?
  • Cevap: Gelmez. Kazada rücu nedeni olabilecek durumlar olmadığından ödemenizi sigortadan alma noktasında rahatça hareket edebilirsiniz.
Tanıdık, yakın akraba, aile dostumuz vesaire gibi kişilerin araçları ile seyahat ederken ortaya çıkan kazalarda yaralanma veya ölüm durumlarında tazminat alsak zarar sürücü veya ruhsat sahibinden istenir mi sorularını sizler için cevapladık.
www.arikanavukatlik.com
Aynı Araçta Trafik Kazası Yaşayanların Tazminat Süreçleri/
4 5
İmge Tercüme
Merhaba
Tahmini Cevap Süresi 8 Dakikadır